Rik weet
wel raad met
275 kilometer
bedrading

Opleiding

Technicus Avionica (niveau 4)

Ben je technisch en zijn elektronische snufjes echt jouw ding? Dan is de opleiding Technicus Avionica dé plek voor jou! Tijdens je opleiding leer je alles op het gebied van avionisch onderhoud.

Hieronder vallen alle elektronische onderdelen van een vliegtuig. Dit zijn de elektrische-, navigatie- en luchtgeleidingssystemen die in vliegtuigen worden gebruikt. Na je opleiding kun je sleutelen aan vliegtuigen in een hangaar of aan vliegtuigonderdelen in een werkplaats.

Je werkt volgens de specifieke, voor dat vliegtuig of onderdeel, geldende voorschriften. Voor elk vliegtuig zijn door de fabrikant voorschriften opgesteld. De voorschriften moet je goed kunnen volgen; deze zijn in het Engels. Je moet dus de Engelse taal beheersen. Daarbij is nauwkeurig werken heel belangrijk.

Fouten maken is geen optie

Mijn vader werkte bij de luchtmacht. De liefde voor vliegtuigen is mij dus met de paplepel ingegoten. Door hem weet ik dat ik ooit bij Defensie wil werken. Op de opleiding Technicus Avionica leer je alle ins en outs over het elektronische deel van een vliegtuig of helikopter. Ik wil me uiteindelijk specialiseren in de NH90, de helikopter die op de schepen van de vloot van de Nederlandse marine mee kan. De NH90 is één van de toestellen met de meeste elektronische snufjes. De techniek die hierbij komt kijken is een flinke uitdaging, maar je weet dat fouten maken geen optie is. Je hebt de verantwoordelijkheid over mensenlevens. Daar krijg ik een kick van!

Is een van deze opleidingen iets voor jou?

MBO Luchtvaarttechniek is een initiatief van